Изложба астрофотографија Љубинка Јовановића

Изложба астрофотографија Љубинка Јовановића

 

  1. маја 2017. године са почетком у 17:30 отворена је изложба астрофотографија Љубинка Јовановића која ће трајати до краја школске године.

 

Љубинко Јовановић је рођен у Лукићеву 1953. године. Са 20 година је отишао у Словенију. Данас живи и ради у Крањској Гори. Астрономијом је почео да се бави још у основној школи и како сам каже „за то је био крив наставник Добринко”. Пошто у то време није било телескопа он је сам почео да прави телескоп који је успешно завршио након пар година. Љубинко данас има астрономску опсерваторију у својој башти. Ради са телескопима типа: Њутнов рефлектор и рефрактор са више сочива. Више година се успешно бави астрономском фотографијом.[1]

 

 

 

У уводној речи, директорка наше школе Зденка Ивковић нагласила је да је ово јединствена прилика да видимо прелепе фотографије галаксија, маглина и планета које је снимио Љубинко Јовановић. На жалост, у основној школи астрономија је заступљена у врло малом обиму, у предметима као што су географија и физика, али да свако ко буде одабрао средњу школу  или факултет  природног усмерења моћи ће да се детаљније упозна са астрономским појавама.

 

После тога је представила наше уважене госте г. Александра Зоркића, уредника „Астрономског магазина“ и г. Милована Улићевића, председника Фотографског клуба „Војводина“.

 

Господин Александар Зоркић је представио аутора Љубинка Јовановића на анегдотски интересантан начин. Када му се Љубинко јавио и изразио жељу да пошаље своје астрофотографије „Астрономском магазину“, мислио је да је то аутор из Зрењанина или Зајечара, зато што из наших већих градова углавном све ауторе познаје. Није ни слутио да се ради астрофотографу из Крањске Горе, тачније најпознатијем словеначком астрофотографу, а самим тим једном од најпознатијих са простора бивше СФРЈ.

 

 

У наставку је г. Зоркић објаснио да се астроготографија може снимити фотоапаратом, CCD, али је најважније имати телескоп и пронаћи мрачно место, далеко од градске расвете. Када се пронађе такво место и усмери телескоп ка небу, следећих неколико сати се фотографише звездано небо. Током тог периода могуће је снимити стотињак фотографија, што је само половина посла. Друга половина посла је да се те фотографије учитају у посебан програм који их у слојевима слепи једну преко друге и из свих њих извуче оно што је најважније и најоштрије, у складу са задатим параметрима. Овако добијена фотографија даље се обрађује у  програму Photoshop, док се не добије жељени резултат.

 

На крају је истакао да је лепота астрофотографије управо у томе што нам омогућава да видимо удаљене небеске објекте које голим оком никада не бисмо могли видети.

 

 

У свом обраћању ученицима  г. Улићевић је, кренувши од самог настанка фотографије, нагласио условну поделу фотографије на креативну, научну и рекламну. Саветовао је да ученици стекну добар и одговоран однос према својој и туђој фотографији. Да цене ауторско дело других људи и да штите свој ауторски рад. Позвао је ђаке да се заинтересују за фотографију, јер је то један леп хоби који им може пружити много лепих тренутака.

 

На крају је позвао ђаке да пажљивије погледају изложене астрофотографије Љубинка Јовановића и уживају у њиховој лепоти као што и он ужива.

 

Захваљујемо се нашим гостима г. Зоркићу и г. Улићевићу што су својим присуством увеличали отварање изложбе, а својим обраћањем отварању дали и едукативни карактер.

 

 

Такође се захваљујемо и Милошу Гагићу, члану Астрономског друштва „Нови Сад“ на чију иницијативу смо добили астрофотографије Љубинка Јовановића за организацију изложбе.

 

Часопис „Астрономски магазин“:

http://www.astronomija.org.rs/

 

Чланак о нашој изложби:

http://www.astronomija.org.rs/vesti/11299-izlozba-astrofotografije-u-os-milos-crnjanski

 

Астрономско друштво „Нови Сад“:

http://www.adnos.org/

 

Фотографски клуб „Војводина“:

 

Фотографије са отварања изложбе:

2017-05-25 16.33.17

 

Сајт Фото и видео секције ОШМЦ: http://foto.ts.in.rs/index.php?/category/18

 

Изложбу су поставили:

  • Теодора Белић 7-4
  • Сара Симиџија 7-4
  • Никола Пишталовић 7-4
  • Лазар Димовић 7-4
  • Биљана Мијатовић (наставница математике)
  • Драган Карлаварис (наставник ликовног)
  • Светозар Трескавица (наставник физике)

[1]     http://astronomija.org.rs/vesti/10710-astrofotografija-ljubinka-jovanovica

Категорије